Anastazia Kuzminová obhájila v šprinte zlatú medailu

09.02.2014 Celý región

Červená Poľana 9. februára (TASR) - Slovenskému športu jedna z kráľovských disciplín na ZOH v Soči, šprint biatlonistiek na 7,5 km, dopriala fantastický úspech. Anastasia Kuzminová obhájila zlato z Vancouveru a otvorila medailový účet v Soči celej slovenskej výprave. Za zlato po brilantnom výkone si vyslúžila odmenu 45-tisíc eur. Striebornú v poradí Rusku Oľgu Viluchinovú za sebou zanechala o 19,9 sekundy a tretiu Ukrajinku Vitu Semerenkovú o 21,7 sekundy. Slovenský biatlon sa v histórii ZOH raduje už zo štvrtej medaily a tri z nich, dve zlaté a jedna strieborná patria práve Kuzminovej, ktorá ako jediná žena v histórii obhájila na ZOH biatlonové zlato v rovnakej disciplíne.

Z ďalších Sloveniek na štarte postúpila do utorňajších stíhacích pretekov len 43. Jana Gereková (+1:51,2), za šesťdesiatkou kvalifikovaných zaostali 62. Martina Chrapánová (+2:41,5) a 72. Paulína Fialková (+3:20,3).

Jana Gereková s číslom jedna, Anastasia Kuzminová s 33-kou, 70-ka patrila Paulíne Fialkovej a 77-ka Martine Chrapánovej, takto odštartovala štvorica slovenských žien na jednu z dominantných disciplín v aréne Laura. Obsiahli takmer kompletnú listinu z 84 štartujúcimi. Dve zo štvorice si trúfali aj na medailu, u Gerekovej to bolo možno priodvážne tvrdenie, no obhajkyňa zlata z Vancouveru spred štyroch rokov Anastasia Kuzminová si menší ako medailový cieľ dávať nemohla. Vyčnievala pred ňou veľká výzva, byť premiérovou ženou, ktorej sa podarí obhájiť individuálne zlato v rovnakej disciplíne. Dôležité bolo pre ňu zvíťaziť aj nad sebou, potlačiť psychický tlak a podať plnohodnotný výkon, na aký sa pripravovala.

Na strelnici spočiatku bez chýb

Počasie sa v biatlonovom areáli zmenilo, slnko už nesvietilo, trochu sa so 4 stupňami oteplilo, vietor bol minimálny. Ako prvá zaľahla na strelnici Jana Gereková (celková strelecká bilancia 1-2) a početní slovenskí priaznivci v hľadisku, vrátane hokejistov, štyrikrát za sebou obdivne vykríkli a raz sklamane zahučali. Na strelnici sa veľa chýb spočiatku nerobilo, Gereková bežecky držala krok s najrýchlejšími a ak by vybielila všetky terče v 'stojke' mohla si výrazne zmierniť aj manko z jedného okruhu. Dva trestné okruhy spôsobené na prvom a treťom stojkovom terči ju výrazne zamrzeli, no nebola sama, ktorá zlyhala. Češka Soukalová v ležke netrafila tri terče a zahatala si hneď v úvode cestu do výsledkového popredia. Aj ďalšia favoritka Bieloruska Domračevová sa nevyhla chybe na prvom terči, po ňom si upravila mieridlá a urobila dobre.


Anastasia Kuzminová v úvode šetrila bežecké sily a pred streľbou ležmo sa zamerala vo vysokej nadmorskej výške na optimálnu tepovú frekvenciu. Na stave číslo osem ani raz nezaváhala, ležku zvládla za 27 sekúnd a vytvorila si optimálnu pozíciu na medailový útok. Na medzičase bola tretia, 5,2 sekundy za Nemkou Stehleovou-Sachenbacherovou. V stojke bola takisto neomylná, na medzičase už prvá s náskokom 20,3 s pred Viluchinovou, keď päť terčov vybielila opäť za 27 sekúnd a v slovenskej výprave nastala búrka nadšenia. Kuzminová sa neodvratne rozbehla na zostávajúcich 2,5 km v ústrety zlatej medaily. Na medzičasoch sa pri jej mene vždy zasvietila jednotka a vydržala v pozícii líderky až do cieľa. Postupne Kuzminovej odbúdali najväčšie súperky, konkurencia odpadávala, akoby si uvedomovala, že na Nasťu jednoducho nemá. V cieli bolo zrejmé, že vydala zo seba všetky sily, pohla len rukou nad hlavu v znamení, že to bolo hrozne namáhavé, ale aj veľmi krásne. Olympijský šprint sa vydaril Kuzminovej dokonale a len potvrdila, že ak čisto zastrieľa, tak si na ňu málokto môže trúfať.

Kuzminová dúfa, že sa jej zlato nesníva

Ako prvý sa nechal počuť v cieli Juraj Sanitra, strelecký tréner Kuzminovej. "Mne sa aj snívalo o tých desiatich vybielených terčíkov a keď som sa ráno zobudil, mal som ich neustále pred očami. O zlate som bol presvedčený vtedy, keď Nasťa trafila ten povestný desiaty terč. V tréningu pôsobila veľmi dobre, počas nástrelu už nadobudla istotu a perfektne sa skoncentrovala."

Juraj Sanitra nevedel, či od radosti plakať, alebo skákať. "Neviem, čo s nohami, rukami. Prvoradá bola viera vo vlastné sily. V sezóne sa Nasťa neprejavovala takto dokonale, no my sme nezúfali, len čakali, keď príde ten vytúžený deň. Zapracoval nám naplno servis, lyže mala dokonalé a týmto zlato vstúpila do histórie. Prvoradé je, že potešila celý národ a aj našu výpravu tu v Soči povzbudila."

Juraj Sanitra verí, že Nasťa nepovedala posledné slovo. "Naša tímová práca teraz smeruje ďalej, najbližšie do stíhačky. V oblakoch nelietame, teraz sa síce tešíme, no už myslíme na ďalšie výzvy."

Kuzminová poďakovala celému Slovensku


Anastasia Kuzminová poďakovala celému Slovensku, že jej držalo palce. "Aj tým množstvám esemesiek, od všetkých, aj detí. V sezóne som sa trápila so streľbou, to každý vie, no skrotila som ju v rozhodujúcom momente."

Nasťa sa od šťastia vznáša, zároveň však pevne stojí na zemi. "Mal by ma niekto uštipnúť, aby som vedela, že je to realita. Dúfam, že nesnívam len nejaký sen, nechce sa mi veriť, že som opäť zlatá. V cieli som netrpezlivo čakala, čo bude ďalej a či ma niekto z medailového stupňa nevytlačí. Ani som sa neprezliekla a až keď som si bola istá, tak som radosť ukazovala aj navonok. No a ten výskok na najvyšší stupienok bol nesmierne krásny."

"Som neuveriteľne šťastná. Mám neopísateľné pocity, tu na tejto olympiáde aj špeciálne. Ale s Vancouverom to nechcem porovnávať. Tam to bolo nečakané, ale tu sme na tom systematicky pracovali, aby som včas mala tú najsprávnejšiu formu a to je výsledok štvorročnej roboty. Verili sme, že pri tejto drine sa to musí podariť."

Gereková sa vyznávala zo zlej streľby, ale chválila hokejistov

V zlatom tieni Anastasie Kuzminovej zostali v nedeľu na ZOH ostatné tri slovenské biatlonistky. Podľa očakávania z nich najlepšie obstála Jana Gereková, ale spokojná veru nebola. Pre ňu bolo 43. miesto v šprinte nenaplnením ambícií, navyše aj časový odstup jej nádej na prienik dopredu dáva v stíhačke len prípadná súhra viacerých priaznivých okolností.

Jana Gereková (1-2) trikrát krúžila na trestnom okruhu, 62. Martina Chrapánová si vizitku pokazila v 'stojke' (0-2) a 72. Paulína Fialková (3-2) zlyhala pri oboch streľbách.

Gerekovú zradila streľba, podľa vlastných slov sa bežecky na trati cítila dobre. "Tieto preteky pre mňa šťastné neboli. Čakala som podstatne viac," vyhŕkla sklamaná v olympijskej mix-zóne. Práve v čase, keď sa už reálne rysovalo zlato jej reprezentačnej kolegyne Anastasie Kuzminovej. Tá už mala vtedy za sebou čistých 10 terčov, kým Gereková smutne referovala: "Ležku som začala fajn, prvé štyri som trafila, ale piata mi nepadla, to bola taká hlúpa chyba, nedotiahla som ju do konca, bola niekde pod terčom. Na stojke som verila, že to ešte dokážem zvrátiť, ale keď nepadla prvá rana, tak ma to úplne rozhodilo a pridala som ešte jednu. A to už je veľa."

Sklamanej Jane Gerekovej sa aspoň na chvíľu zdvihla nálada, keď si spomenul na povzbudzujúcich hokejistov: "Počula som ich teda riadne. Bola to ozaj silná podpora, navyše v kopci, v tom najťažšom úseku. Bolo by super, keby prišli opäť, lebo taká podpora naozaj pomôže práve v situácii na vrchole kopca, keď už človek nevládze."

Reakcie slovenských športových osobností na obhajobu olympijského zlata biatlonistky Anastasii Kuzminovej

Ján Filc, bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie: "Spolu s manželkou sme preteky sledovali v priamom prenose. Anastasia je vynikajúcou športovkyňou a gratulujeme jej k veľkému úspechu. Nestáva sa často, aby športovec obhájil svoje postavenie po štyroch rokoch v takejto ťažkej disciplíne. Je to pre ňu ako aj jej tím veľké vyznamenanie."
Erik Vlček, rýchlostný kanoista a olympijský medailista z Atén: "Samozrejme som to pozeral. Musím povedať, že to boli veľmi pekné preteky. Zvládla to s úplným prehľadom a v pohode. V kútiku duše jej závidím, lebo viem, aký je to pocit stáť na olympijskom pódiu."
Peter Hochschorner, trojnásobný olympijský víťaz a štvornásobný olympijský medailista: "Musím priznať, že som si to zapol až tesne potom, ako získala zlato. Je to však výborná správa a gratulujem jej z celého srdca. Počul som, že mala výrazný náskok, tak jej prajem a držím palce aj do ďalších súťaží, aby možno získala ešte jednu medailu pre Slovensko."
Ľuboš Micheľ, bývalý futbalový rozhodca: "Pretek som nesledoval, pretože som na ceste na sústredenie do Turecka. Bol som však v kontakte s manželkou a dcérou, ktoré ma telefonicky informovali. Mal som dobrý vnútorný pocit, že by to mohlo vyjsť. Bol som rád, keď mi z domova poslali smsku, že má 30-sekundový náskok. Zisk tohto zlata je povzbudzujúcim faktorom aj pre hokejistov či ďalších športovcov."
Dominik Hrbatý, bývalý slovenský tenista: "Anastasii veľmi gratulujem. Vyhrať dve zlaté medaily na olympiáde za štyri roky je niečo úžasné. Len veľkí šampióni sa dokážu koncentrovať na takýto ťažký pretek a dvakrát za sebou ho vyhrať. Na svete je len niekoľko takých a Anastasia patrí medzi nich. Vie zapnúť v pravej chvíli a koncentrovať sa na najlepší výkon."
Michal Martikán, dvojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome: "Je skvelé, že sa slovenskej reprezentantke podarilo obhájiť zlato spred štyroch rokov. S Nasťou sa poznám aj osobne, keďže pôsobíme spolu v jednom klube. O to viac som jej držal palce. Mal som možnosť to pozerať v priamom prenose. Je to výborná správa, teším sa spolu s ňou a gratulujem jej."
Jozef Golonka: "Samozrejme, preteky som pozeral. Myslím si, že má v správnom čase správnu formu, je naozaj dobre pripravená. Toto je úžasný historický výsledok aj zo svetového hľadiska. V priebehu štyroch rokov získala dve zlaté medaily na dvoch olympiádach, čo sa málokomu podarí. Výsledok je nadštandardný, vojde do dejín svetového biatlonu. Gratulujem jej, naozaj niečo neskutočné. Ťažko to vôbec slovami opísať. Všetci musíme byť hrdí, že máme takú športovkyňu a reprezentuje práve našu krajinu."
Tomáš Klobučník, slovenský plavecký olympionik: "Priznám sa, že som preteky nevidel, akurát som sa balil do Grazu, kde trénujem. Videl som ju až v cieli. Je to obrovský úspech slovenského športu, hoci je Anastasia pôvodom z Ruska. Myslím, že hoci jej viacerí nedôverovali, opäť dokázala svoju výnimočnosť. A osobne si myslím, že už teraz rozhodla o svojom triumfe v ankete Športovej roka SR."
Tomáš Kopecký, slovenský hokejista: "V prvom rade Nasti gratulujem, je to obrovský úspech nielen pre ňu, ale pre celé Slovensko. Som tesne pred odletom do Soči, sledoval som to však cez internet. Je super, že vyhrala olympiádu vo Vancouveri, ťažšie sa však takýto úspech obhajuje. Iste bol na ňu veľký tlak, ale dokázala to. Klobúk dole pred ňou, prajem jej to."
Michal Sersen, slovenský hokejista: "Preteky som žiaľ nesledoval, výsledok ale poznám a samozrejme mám z neho radosť. Vždy ma poteší, keď nejaký športovec reprezentuje našu krajinu vo svete. Pevne verím, že Anastasiina medaila nie je posledná, snáď dokáže nadviazať na tento výborný výsledok a pridajú sa aj ďalší športovci. Je mi ľúto, že mi olympiáda ušla, mohol som jej úspech vidieť aj na vlastné oči. Ale taký je život a taký je šport."
Jozef Barmoš, bývalý futbalista: "Všetci vieme, že to pred ňou nikto nedokázal. Klobúk dole, veľká poklona a rešpekt. Jej náskok bol natoľko veľký, že som veril v zisk zlata. Verím, že toto bude impulz pre všetkých a príde nová generácia, ktorá sa bude inšpirovať Nastinými obrovskými úspechmi. Urobme všetko preto v našom športe, aby sme takéto chvíle zažívali na každej ďalšej olympiáde."
Jozef Gönci, bronzový medailista v strelecstve: "Samozrejme, sledoval som to. Anastasia je naozaj veľmi dobre pripravená, aspoň sa tak javila po bežeckej aj streleckej stránke. Je to fakt super. Dúfam, že tento úspech kompetentných osloví a slovenský šport z toho vyťaží. Musím však povedať, že som veľmi fandil aj Janke Gerekovej. Snáď pridáme v nasledujúcich dňoch ešte nejaký ďalší podobný výsledok. Som fanúšikom ktoréhokoľvek slovenského reprezentanta a teším sa, že 18. februára idem do Soči a uvidím niektoré zápolenia na vlastné oči. Nasťa však bola najväčším favoritom na úspech a podarilo sa jej to potvrdiť."

Výsledky
šprint žien na 7,5 km:
1. Anastasia Kuzminová (SR) 21:06,8 (0 tr. okr.), 2. Oľga Viluchinová (Rus.) +19,9 (0), 3. Vita Semerenková (Ukr.) 21,7 (0), 4. Karin Oberhoferová (Tal.) 27,9 (0), 5. Anais Bescondová (Fr.) 29,9 (1), 6. Dorothea Wiererová (Tal.) 30,6 (0), 7. Weronika Ziemniaková-Nowakowská (Poľ.) 30,8 (1), 8. Elisa Gasparinová (Švajč.) 31,4 (0), 9. Darja Domračevová (Biel.) 31,8 (1), 10. Tora Bergerová (Nór.) 33,8 (1), 11. Evi Stehleová-Sachenbacherová (Nem.) 34,0 (1), 12. Valj Semerenková (Ukr.) 38,1 (1), 13. Seline Gasparinová (Švajč.) 39,7 (1), 14. Susan Dunkleeová (USA) 41,5 (1), 15. Teja Gregorinová (Slovin.) 42,1 (1), 16. Veronika Vítková (ČR) 44,0 (0), 17. Nadežda Skardinová (Biel.) 44,1 (0), 18. Tiril Eckhoffová (Nór.) 44,6 (1), 19. Jana Romanovová (Rus.) 46,6 (0), 20. Marie Dorinová Habertová (Fr.) 48,2 (0), 21. Monika Hojniszová (Poľ.) 48,3 (0), 22. Andrea Henkelová (Nem.) 54,7 (1) a Eva Tofalviová (Rum.) 54,7 (1), 24. Ann Kristin Flatlandová (Nór.) 1:03,8 (1), 25. Rosanna Crawfordová (Kan.) 1:04,0 (1), 26. Olena Pidhrušná (Ukr.) 1:06,0 (1), 27. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) 1:08,8 (0), 28. Oľga Zajcevová (Rus.) 1:09,8 (1), 29. Gabriela Soukalová (ČR) 1:10,7 (3), 30. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:11,6 (2), ...43. Jana Gereková 1:51,2 (3), 62. Martina Chrapánová 2:41,5 (2), 72. Paulína Fialková (všetky SR) 3:20,3 (5)
Profil slovenskej dvojnásobnej olympijskej víťazky Anastasii Kuzminovej

dátum a miesto narodenia: 28. 08. 1984 Ťumeň (Rus.)
klub: Klub biatlonu VŠC Dukla Banská Bystrica

doterajšie ZOH: Vancouver 2010: 1. na 7,5 km, 2. v stíhacích pretekoch na 10 km, 8. na 12,5 km s hromadným štartom, 39. na 15 km, 13. na 4,6 km, Soči 2014: 1. na 7,5 km

hlavné športové výsledky:
za Rusko 2002 MSJ/Ridanna: stíhačka 10+7,5 km 5., 7,5 km 8., 12,5 km 20., 4x6 km 2., 2003 MSJ/Koscielisko: stíhačka 10+7,5 km 2., 12,5 km 2., 7,5 km 17., 4x6 km 1., 2004 MSJ/Haute-Maurienne: stíhačka 10+7,5 km 6., 7,5 km 14., 12,5 km 24., 4x6 km 2., 2005 MSJ/Kontiolahti: 7,5 km 3., stíhačka 10+7,5 km 4., 12,5 km 5., 4x6 km 1.

za Slovensko 7., stíhačka 10+7,5 km 17., 15 km 29., ME/Ufa: 7,5 km 1., stíhačka 10+7,5 km 1., SP celkove 30., 2009/10 najlepšie výsledky v SP: Hochfilzen, stíhačka 10+7,5 km 5., Pokljuka, 15 km 3, 2011 MS/Chanty Mansijsk: 3. na 7,5 km, 6. v stíhacích pretekoch na 10 km, 9. na 15 km, 10. na 12,5 s hromadným štartom, 7. na 4x6 km, celkove v SP 9., 2012 MS/Ruhpolding: 8. na 12,5 km s hromadným štartom, 10. na 15 km, 8. na 4x6 km, celkove v SP 10., 2013 MS/Nové Město na Moravě: 4. na 15 km, 14. v stíhacích pretekoch na 10 km, 17. na 7,5 km, 7. v miešanej štafete, 8. na 4x6 km, celkove v SP 7. (1. v Anterselve na 7,5 km, 2. vöstersunde na 12,5 km s hromadným štartom a v Soči na 7,5km, 3. v Östersunde na 7,5 km a v stíhacích pretekoch na 10 km)
 

Vyberte región

mark